TotalEnergies en H2point openen een waterstoftankstation in Roosendaal

Een nieuw waterstoftankstation voor lichte en zware voertuigen

Het nieuwe publiek toegankelijke waterstoftankstation bevindt zich aan de Aanwas, bij afrit 20 van de A17 in Roosendaal. Het levert waterstof (H2) met een druk van 700 bar, geschikt voor personenauto’s en andere lichte voertuigen, en 350 bar, voornamelijk gebruikt voor zware voertuigen zoals bussen en vrachtwagens. Verder heeft het station vier 300 kW oplaadpunten voor snelladen van elektrische vrachtwagens en personenauto’s.

Het waterstoftankstation in Roosendaal is het resultaat van een samenwerking tussen TotalEnergies in Nederland en H2point en maakt deel uit van het heavy duty netwerk van waterstoftankstations dat TotalEnergies momenteel ontwikkelt in Europa. Het is ook de planning dat dit station deel uit gaat maken van de aangekondigde joint venture met Air Liquide, die tot doel heeft om in de komende jaren meer dan 100 waterstofstations voor zware voertuigen te realiseren op belangrijke Europese wegen – voornamelijk in Frankrijk, de Benelux en Duitsland.

Het nieuwe waterstoftankstation is mogelijk gemaakt door financiële steun van de Nederlandse overheid en de Europese Unie. Er is gebruik gemaakt van een financiële stimuleringsbijdrage uit de DKTI-regeling, waarmee de Nederlandse overheid projecten in duurzame mobiliteit ondersteunt, waaronder de bouw van waterstoftankstations. Daarnaast is er Europese financiering verkregen vanuit BENEFIC, een grensoverschrijdend en innovatief project voor de ontwikkeling van laad- en tankinfrastructuur voor alternatieve brandstoffen voor vervoer.

Bron: TotalEnergies